Как да разпространим своите идеи

Сет Годин е известен със своите революционни идеи и различния си подход към маркетинга. Искам да споделя една негова презентация, която според мен е много вдъхновяваща и винаги когато я гледам се зареждам с голям ентусиазъм за работа.

На кратко ще представя презентацията.

Маркетингът на всеки продукт/услуга е свързан с това да може да се разпространи идеята за него. Защото в крайна сметка всеки продукт/услуга е направен с определена идея и за да може да се стигне до продажба идеята трябва да достигне до правилните хора.

В презентацията става въпрос за стария маркетинг, при който маркетолозите правеха посредствени продукти за посредствени хора. Идеята е да се придържат към средата, защото там са многото клиенти и риска е по-малък.

Поради нарасналата конкуренция, големия избор, липсата на време и това, че хората вече нямат доверие на лъскавите реклами по телевизията и списанията маркетолозите се нуждаят от нов начин за да разпространят своите идеи. Сет Годин ни представя своята идея за това как да разпрастраним идеите си.

Факторът, на който обръща внимание Сет Годин е дали нещо е забележително – дали нещо си заслужава да се забележи. Друго, на което набляга е да се стремим да продаваме на хора, които имат същата страст към нашите продукти/услуги, които търсят информация за тях, искат да научат за тях и са отворени към нашите идеи. Те трябва да притежават „отаку“. Това е японска дума, която описва желанието на някой обсебен, който прекосява цяло Токио за да похапне в новия ресторант за юфка рамен (каквото и да значи това). Трябва да се стремим към точно такива хора, които наистина отчаяно се интересуват от това, което имаме да им кажем. Т.е. да влагаме голяма страст в своите продукти/услуги и да ги продаваме на хора със същата страст – на маниаци като нас.

Презентацията завършва с една много ползотворна идея: Най-сигурно в момента е да сте на ръба, да сте забележителен.

Изгледайте това видео, струва си.

Какво мислите за тези идеи, използвате ли ги, знаете ли за фирми, които ги прилагат? Ще ми е приятно да споделите.

Едно мнение за “Как да разпространим своите идеи

Вашият коментар