Идеи за спортен маркетинг, част 1

Мисля, че един от сериозните проблеми на българския футбол е липсата или недостатъчния спортен маркетинг. Защото без маркетинг– няма пари, а без пари-няма професионално развитие.

Ако не започнем да се занимаваме професионално със спортен маркетинг скоро няма да имаме професионален футбол. Често се говори, че в България хората са бедни, не искат да купуват билети, фланелки, спортни артикули и не може да се печелят пари от футбол. Аз не съм съгласен – погледнете колко много фенове има с фланелки и други фенски артикули на английски, испански, италиански и немски отбори!

Последните две десетилетия пластовете в световния футбол се раздвижиха. Най-добрите отбори са тези, които изкарват най-много пари и с тях могат да си позволят да имат най-добрите футболисти, треньори и други специалисти. За да може един клуб да се конкурира с най-добрите на терена първо трябва да го направи на терена по маркетинг. Нямаш ли пари – големите мачове ще ги гледаш само по телевизията. Най-добрите отбори се научиха да правят маркетинг и да се възползват от огромната си популярност и многото си фенове.

Основната цел на маркетинга е да продава повече, по-често и на колкото се може повече хора продуктите/услугите, които предлага определена компания. Това е целта и на спортния маркетинг – да печели пари за футболния клуб. Разликата, е че във футболния клуб може да се печели от продукти и услуги: фланелки, фенски продукти и аксесоари, абонаментни карти, билети, продажба на футболисти, приходи от турнири, спонсорство, реклама, имидж права, ТВ права и др.

Идеи за спортен маркетинг

1. Интернет сайт, социални мрежи и блог.

Живеем в ерата на интернет и социалните мрежи. Затова според мен всичко започва от интернет сайта. Той е най-важния елемент на спортния маркетинг и основата, върху която се градят всички успехи. Той е витрината, магазина, мястото за новини и мястото за общуване с феновете. Преди интернет, феновете научаваха новните от вестниците, но нещата се промениха. Благодарение на Нета клубовете могат да общуват директно със своите фенове. Сайтът трябва да е богат на новини, снимки, истории за клуба, интервюта с играчи, ръководство, любопитна информация и т.н. Той трябва да задоволи жаждата на феновете за информация за техния клуб, която да щастие никога не пресъхва.

Новините трябва първо да се публикуват в САЙТА и след това в медиите. Само по-този начин ще се привлекат феновете да посещават сайта на клуба. А това е изключително важно за продажбата на билети, артикули и за спонсорите. Сайта трябва да е много, много богат да новини за отбора. Когато фен на определен клуб иска да научи новости или какво се случва в клуба той трябва да посети сайта на отбора, а не да отива в спортните медии. Така ще се намалят и спекулациите с новини. Ако нещо го няма в сайта, значи не е истина!

Социалните мрежи са втората революция на нашето време от гледна точка на маркетинга. Те дават възможност за много по-близка връзка и общуване с феновете. Можем да видим точно, кои са нашите фенове, как изглеждат, какво работят, какво друго харесват и т.н. Маркетингът е толкова по-ефективен, колкото по-добре познаваме феновете си и колкото по-близка е връзката ни с тях. Отборът съществува заради тях, да ги радва, те да идват на стадиона, те да си купуват фенски артикули и т.н. Социалните мрежи ни дават точно това – да се изгради много близка връзка с феновете.

Трябва да има профили във фейсбук, но не трябва да се подценяват и останалите социални мрежи, защото феновете ги използват и ако искаме да сме близо до тях трябва да присъстваме и там. Без присъствие в социалните мрежи е невъзможно да се прави ефективен съвременен спортен маркетинг.

Каналът в Youtube.com e много важен, но се пропуска. Чрез видео канала всеки фен може да следи много по-отблизо своя отбор, дори и когато няма физическа възможност. Това е страхотен шанс ултрасите да видят своите любимци направо на една ръка разстояние и то в различни и много по-естествени ситуации. Това иска всеки фен да е близо до отбора си и да опознае много по-добре хората, за които ще стиска палци през уикенда. А колкото повече опознаваш нещо, толкова повече го обикваш, а след това и го подкрепяш – физически, емоционално, финансово и наследствено.

Ето идеи какво да се публикува в youtube.com: част от тренировки, различни трикове на играчите, закачки между тях, пресконференции, разговори с играчи, треньори и други хора от клуба, млади надежди, представяния на футболисти, видео картички на играчите с отбрани моменти, видео за самия отбор, отбрани моменти от изминалия мач, срещи с интересни фенове, видео за това какво означава отбора за феновете, кратко видео от музея на отбора с титлите и медалите, събрани на едно място най-великите спортни успехи и мачове, обръщения на отбора към феновете преди всеки мач, различни инициативи на отбора, песни на отбора, срещи на играчи с фенове, легенди на отбора, как празнуват след победа в съблекалнята, как се подготвят за важен мач, могат да се заснемат пътувания на фенове за гостувания и т.н и т.н.

Блогът за мен е още една страхотна възможност за общуване с феновете и изграждане на още по-близка връзка с тях. Темата е дълга – това е място за публикуване на всякакви новини за и около отбора и феновете, където те могат да коментират и споделят мнение.

Сериозното интернет присъствие е основата за сериозни успехи в спортния маркетинг.

2. Привличане на фенове.

Феновете са най-важното нещо за един отбор, колкото повече фенове има един отбор, толкова по-силен е той. Феновете са сериозен източник на приходи и те са обект на маркетинг. Феновете трябва да се поддържат, развиват и да се общува с тях.

Борусия Дортмунд е отборът с най-висока средна посещаемост с почти 100% от капацитета на стадиона си, който е 100 000. Интересното е, че град Дортмунд е с 580 000 население и феновете на отбора не са само жители на града, а от цялата област. Градът се намира в Рурската област и в нея живее типичната работническа класа, която не е от най-богатите. Но въпреки това, това е отбора с най-верните фенове в ЦЯЛ СВЯТ. Жителите на областта се оприличават с отбора, той е част от тяхната култура, живот, радост, гордост, успехи и щастие. Клубът е много повече от отбор, той е символ на принадлежност към нещо голямо и страхотно, те се олицетворяват се него, те живеят с него. От този успешен модел трябва да се поучи всеки клуб.

Един от сериозните проблеми за празните стадиони е липсата на действия за привличане на фенове. Ето идеи за привличане на фенове за определен мач:

– В зависимост от предстоящия съперник трябва да се публикува подгряваща информация в сайта/блога/социалните мрежи за противника, за историята на съперничеството, подробна статистика от минали мачове, видео от стари мачове, интересни случки от минали мачове, интервюта с играчи участвали в минали двубои, снимки и друга интересна информация около двата отбора, могат да се задават въпроси за предстоящия мач, интервюта с хора от отбора и др. Разказването на подобни истории е подходящ начин да се заинтересуват феновете, да се поддържа техния интерес, да научават интересна информация и да се надъхат да дойдат на мач. Така всеки двубои става специален. Тази информация трябва да се публикува първо в сайта и социалните мрежи и след това да се подава към спортните медии, за да може първо да я прочетат в сайта и така да се увеличи посещението на сайта.

– Създаване на събития за предстоящия мач в социалните мрежи, с информация за за мача, къде, кога, колко струват билетите и линк към сайта за онлайн покупка на билет за мача. Целта е е феновете да се ангажират с отбора, да се надъхат и да се смали бариерата за идване на мач. Не всички, които се запишат за мача в социалните мрежи ще дойдат, затова може да се обяви, че тези фенове, които се запишат и отидат на мача и се чекнат на стадиона ще получат подарък. Така ще се види кои са най-активните ни фенове ще научим много неща за тях и ще знаем как да бъдем по-ефективни в работата си с тях.

– Промоции с отстъпки за групови билети или други стимулиращи акции. Може да се задават въпроси свързани с историята за предстоящия мач и позналите да получават билети или ако си купят 1 билет да получат още два за да доведат свои приятели на мача и да станат и те фенове или пък могат да получат отстъпка за покупката на фенски артикули или пък безплатна фланелка на отбора и т.н. Идеята е да се привлече вниманието на феновете, да се  заинтересуват и да дойдат на мача. Футболният мач е забавление, което се конкурира с други подобни забавления през уикенда. Обикновено мъжа ходи на мач, а останалата част от семейство избира друго забавление. Трябва да се промотират семейни пропуски за да отиде цялото семейство на мач. Първо: увеличава се броя на зрителите; Второ: ако цялото семейство дойде те със сигурност ще похарчат повече пари за храна, напитки, аксесоари и други неща, които се продават на и около стадиона; Трето: по този начин се възпитава привързаността към отбора и малките деца стават част от клуба и се превръщат в негови фенове.

– Споделянето на видео в youtube.com на интересни моменти от подготовката преди мача, кратки изявления на хора от клуба, приканвания на феновете от футболистите и ръководство да ги подкрепят във важния предстоящ мач, видеото от фенски песни от минали мачове винаги действат подгряващо на привържениците. Преди всеки мач има пресконференция, а защо не и да има видео обръщение за феновете?

– Романтичните черно-белите плакати (може и цветни) за предстоящия мач също мисля, че ще вършат работа. Мисля си, че готино направени плакати ще привлекат вниманието на хората. За всеки мач може да се изготвя специален плакат отразяващ характера на двубоя и съперника. Тези плакати ще са истинска колекционерска стойност за феновете и може да се продават на феновете. Може да се разлепят в близост до училищата (където е позволено) за да се запалят децата да ходят на мачове. Може да се слага логото и мотото на спонсор и така да се рекламират различни фирми. Тази идея може да се доразвие много.

– Важно е след всеки мач да се благодари на феновете. Може да се избира фен на мача, който да е най-атрактивен и да се награждава от клуба. Може да се провокират феновете да правят снимки на мачовете и да ги изпращат на клуба и най-вдъхновяващите да се награждават. Почти всички вече имат смарт телефони, добре е да се стимулират да правят кратки видеота и снимки и да ги качват в youtube и социалните мрежи. Така се популяризира клуба, самите фенове, а и спонсорите на отбора. Особено за спонсорите това ще е много важно. Колкото повече снимки и видеа се публикуват в социалните мрежи това е по-голяма реклама за тях, защото ще се види тяхното лого. Така ще могат да се привлече спонсори, защото те ще видят,че клуба е много популярен и чрез него и те ще се популяризират. Важно е да се търси контакт с феновете след мача за да споделят своята емоция от преживяването чрез снимки, видео и мнения. А тези отзиви да се качват с сайта и социалните мрежи и да се използват за привличането на нови фенове.

А още по-важно е след мача, както отбора започва да се подготвя за следващия мач така и маркетинг отдела трябва да започва да се подготвя за следващия двубой с нова информация за съперника, любопитна информация, промо акции с награди и т.н. за да може отново да привлече феновете на стадиона. По този начин феновете ще следят постоянно тези новини, ще научават интересни неща, ще печелят отстъпки и няма да губят интереса, страстта, любовта и подкрепата към отбора.

3. Он-лайн магазин.

Почти 100% от клубовете у нас го подценяват. Те губят. Интернет търговията расте много сериозно, а спортните артикули са НАЙ-КУПУВАНИТЕ продукти в интернет. Трябва да се отдели сериозно внимание и усилия за развиването на он-лайн магазина. Много по-добро описание, бутони за споделяне в социалните мрежи, много повече фенски артикули, промоции и акции за стимулиране на феновете да купуват от он-лайн магазина. Това е бъдещето на търговията.

За да купуват феновете от он-лайн магазина трябва да има атрактивни продукти. Това се подценява у нас. Западните клубове имат много богат асортимент от артикули и от тях трябва да се учим. Не трябва да се спира само с фланелката на отбора, а да се мисли и за други видове дрехи, които да са в цветовете и емблемата на клуба. Дрехи за деца, мъже и жени. Тук според мен е най-добре да се работи с дизайнер, който да ги измисли.  Имали хубави предложения на он-лайн магазина е много по-лесно да се печели от него. Освен дрехи и много други продукти с логото на клуба може да се продават – не просто пепелник или чаша!

Он-лайн магазина има огромен потенциал, който не се използва.

 4. Фланелки и фенски артикули.

В България на фенските артикули не се гледа като на сериозен приход и не се отделя внимание и затова не печелят от тях. В А група има отбори, на които не можеш да си купиш фланелка. Когато не се инвестира в този елемент няма и как да се печели от него.Трябва да се работи в тази насока и да се стимулират феновете да си купуват фенски артикули. Може да се обяви конкурс сред феновете за дизайн на фенски артикули. Така те сами ще създадат и измислят продукти, които ще купуват. Пример за фенски артикули е всеки голям клуб на запад. Колкото по-атрактивни са фенските артикули толкова повече ще ги купуват феновете.

 5. Билети и абонаментни карти.

Абонаментните карти са върха на спортния маркетинг. Много трябва да се работи в тази насока, защото феновете у нас нямат практиката да си купуват редовно абонаментни карти. Те трябва да се стимулират да си купят абонаментни карти. Тук също има много неща, с които може да се привлекат феновете да си купят карти за сезона. Например: при покупка на абонаментни карти феновете може да получават отстъпка от определени фирми, които са партньори на фирмата. Така спонсорите ще печелят реални клиенти от своите инвестиции. Продажбата на билети и карти он-лайн ще е голямо улеснение и за феновете и за клуба. Това е перспективна възможност, която трябва да се развива. Трябва да се обясни на феновете, защо да си купуват абонаментни карти и как чрез тях те подпомагат отбора. Когато в начало на сезона феновете купуват абонаментни карти те всъщност инвестират и подпомагат клуба. Трябва да се направят самите карти атрактивни за феновете. Може да се помисли какви други ползи да има фена ако си купи карта, например отстъпка от артикулите, томбола с интересна награда, обяд с отбора, пътуване с отбора, присъствие в съблекалнята преди мач, тренировка с отбора и т.н.

Очаквайте продължението на Идеи за спортен маркетинг част 2..

5 мнения за “Идеи за спортен маркетинг, част 1

  1. Прекарах последните 4 години работейки за най-големите отбори в Америка и смея да твърдя, че тази статия съдържа едно от най-точните мнения за спортният маркетинг в България! Всичките неща са напълно вярни и се радвам, че в България има хора която имат правилна визия как трябва да се развива спорт! Нямам търпение за част 2!

  2. Възможно е и да не съм прав, но имам разбирането, че не „без маркетинг няма пари“, а без добър бизнес модел няма пари. Маркетингът е един от инстурментите за реализиране на бизнес модела. Мениджмънтът например е друг , иновациите – трети инструмент…

  3. Напълно съм съгласен. Според мен не се получава защото все още дигитализацията в България не е на нужното ниво. Ето защо скоро няма да стигне и до футбола.

  4. Това е тип социален маркетинг, който се свързва с една част от обществото и използва съдействието ѝ, за да постигне резултатите си. Спортният маркетинг е много полезен и може да съдейства с други бизнеси, не само със спортните продукти и услуги. Един добър маркетинг отдел https://mobilnamedia.com/archives/7399 може да направи връзка между спорта и много други поведения на потребителите.

Вашият коментар