За позитивната страна и тъмната страна на блоговете

Днес попаднах на една много интересна презентация на Джеймс Суровиецки за повратната точна за социалните медии.

Превода е правен от Деси Бошнакова и в нейния блог видях линка.

Автора дава отговор на 3 много интересни въпроса:

Първият е: Какво ни казва тя за нашите идеи, за онова, което мотивира хората да вършат неща?
Вторият е: Дали блоговете сами по себе си притежават способността да достигат до определен вид колективна интелигентност, която досега е била, в повечето случаи, недокосвана?
Третият е: Какви са потенциалните проблеми или тъмната страна на блоговете такива, каквито ги познаваме?

Бих искал да цитирам една част от презентацията, която много ми хареса:

„Това, което блогосферата предлага е възможността за получаване на един вид колективна, разпределена интелигентност, която е там някъде и която знаем, че е достъпна за нас ако просто успеем да открием начин да я достигнем. Всяка публиакция в блог, всеки коментар в блог, сами по себе си могат да не са точно това, което търсим, но заедно преценката на публикациите на хората, връзките, които са сложили, по-често, отколкото не, ще ви дадат много интересна и изключително ценна картина на случващото се. И така, това е позитивната страна на блоговете.“

Една от причините да водя блог по маркетинг се изразява в колективна, разпределена интелигентност или позитивната страна на блоговете – заедно всички да научаваме повече за маркетинг, да ставаме по-добри и да можем да разпространим своите идеи за да постигнем мечтите си.

Изгледайте видеото за да разберете и тъмната страна на блоговете. Защото всяко хубаво нещо трябва да се пази и следи….

Така, че приятели блога ми е за всички и всеки коментар, положителен или отрицателен е очакван и желан. Вашите коментари са насоката за развитие..

7 мнения за “За позитивната страна и тъмната страна на блоговете

  1. Привет Майк,

    Много ми е приятно да ти кажа добре дошъл в блога 🙂

    Много интересни въпроси се повдигат в презентацията.

    Затова реших да я споделя, ако може повече хора да я видят.

  2. Деси,

    Както казва автора мравките са способни заедно да вземат колективно невероятно интелигентни решения, но въпреки това ако нещата се объркат могат да се въртят в кръг до края си…

    Тъмната страна трябва да ни държи будни и нащрек за всичко, което се случва около нас. Аз съм начинаещ в блогването, но може би смисъла е всеки да се стреми да запази своята независимост и свое мнение, но да е отворен да приеме чуждото виждане и да има способност да използва другия ъгъл за да може да надгради и доразвие идеите си.

    Имаше една мисъл на Буда: „Съмнявай се във всичко, съмнявай се дори в мен – това е пътя към просветлението“ (цитирам по памет).

  3. Привет Васи,

    Наистина човек може за доста неща да се замисли.

    Ето малко мои разсъждения..

    Например, за разлика от традиционните медии, блоговете са финансово назависими и всеки е блогър пише без да му се плаща, така както се каза в презентацията се преобръща разбирането за икономиката и мотивацията човек да направи нещо само срещу заплащане. Това може би е в основата на доверието към блоговете, че автора пише това, което го интересува и за това, в което вярва, и не може да се манипулира (или по-трудно). Добре е това доверие да не се превръща в сляпо следване, за да не сме като мравките…

Вашият коментар