Безусловен Базов Доход – възможната по – добра система

Интервю със авторът на проекта Безусловен Базов Доход.

От известно време събирам информация за Безусловен Базов Доход и реших да поканя авторът – Николай Дамянов за интервю, защото той е човекът, който най-добре може да обясни идеята. И защото най-добре може да убеди невярващите, че проекта е истински, а не виртуален. Четете..

1. Привет г-н Дамянов, бихтe ли се представили?
Казвам се Никола Дамянов, гоня 50-те, но се чувствам на 30-сет… Всъщност, като се замисля, ще излезе, че сравнението ми не е много точно…, защото когато бях на 25-30 години, не съм имал тези сили и енергии, които имам сега. 🙂
По онова време не обръщах много внимание на смислените неща и на здравословния начин на живот, така че не бях в цветущо здраве и добра спортна форма… Сега съм вегетарианец, обичам Природата и разходките… Нямам ДжПи и съм в прекрасно здраве, което поддържам вече 20 год. без лекарства!
Имам висше образование, за което хората сега полагат две магистратури, но аз не се гордея с него, а просто го споменавам, между другото, защото така е прието.
Считам, че основното и ценното в моето образование е „срещата” ми преди повиче от 20-сет години, с българският духовен Учител Петър Дънов, от който възприех много мъдри препоръки и съвети за начин на живот… Съвети, които в последствие приложих в живота си и получих добри резултати и много добра лична реализация.
Навярно в тази връзка е важно да уточня, че не съм член на някакви духовни общности…, но и ще кажа, че изключително уважавам всички духовни стремежи на хората, да се усъвършенстват, независимо какви са техните духовни и религиозни убеждения! А иначе съм християнин по убеждение, дотолкова, доколкото вярвам, че Исус Христос е реална личност и велик духовен Учител, ама с тези ми убеждения, на дали някой религия или вероизповедание, биха ме приели в тяхното лоно?!  🙂
Какво да кажа друго за мен?
Към момента живея в пълно единение и хармония, както със себе си, така и с всички хора около мен… и изобщо със заобикалящия ме свят.
Принципно съм постигнал всичките си лични мечти и стремежи.
Нямам лични амбиции за реализация като политик или пък да успея в някаква професия. Нямам лични материални и житейски проблеми, които да разрешавам и предимно помагам на близки и приятели, ако ме помолят за някакво съдействие или помощ?!
Навярно горното споделяне ще породи доста допълнителни въпроси, в четящите го…, но който иска повече отговори – може да си купи моята книжка „Капани по Патя”, в която има още много изложени гледни точки… Там съм споделил и методиката, как намирам правилните и работещи отговори, независимо какви са въпросите.
Книжката не е комерсиална и събраните средства от нея, ще се дарят за преиздаване на вече издадения Проект „ББДоход за Българите”, който се подарява безплатно и съответно за популяризиране на тази кауза!

2. Как се роди идеята да напишете проекта “Безусловен Базов Доход за Българите”?
Идеята се роди спонтанно през тежката зима на 2013 г., когато гладните хора, които не можеха да си плащат тока, излязоха  на улицата… и свалиха правителството! Тогава ми беше много тъжно и мъчно от повсеместния негативизъм и поголовно отричане на всичко и всеки… Изпаднал в униние и тъгувайки в онзи момент, си спомних една мисъл от Учителя Дънов, който е препоръчал – на българина да се дава безплатен хляб…, което мислено го свързах с ББДоход и видях една „осветена картинка”, която после се опитах да опиша в разработка.
Разбира се, че когато първоначално публикувах този материал, се вдигна вълна от упреци и негативизъм, за което съм много благодарен. Това ме амбицира и ми помогна да вниквам по-дълбоко, и по-дълбоко в детайлите на „картинката” и в крайна сметка – се стигне до издадената книжка за ББД, която имаме в момента!

3. Каква е идеята на ББД?
Накратко идеята е заложена в самата абревиатура…, тоест – човек да получава безусловен доход, който да покрива базовите му нужди, необходими за неговото оцеляване! Съгласно българската разработка, ББДоход би трябвало да се дава на всеки българин, навършил пълнолетие…, до края на неговия живот!

4. Имаме поговорка, че който не работи не трябва да яде, така ли е?
Това е така, но в Библията се говори за „манна небесна”, чрез която Бог и в най-трудни моменти може да се погрижи за своите чада…, да ги нахрани и те да оцелеят. В този смисъл, ако нямаш условия за работа и реализация, редно ли е да бъдеш упрекван, че не работиш? Редно ли е да не ядеш?

5. Използвате принципът Аналогията за да обясните проекта, какво точно представляват той?
Това е втория Херметичен Принцип, който е познат на почти всички философи и езотерици… и който е ползван от редица учени, при откриването на ключови и важни теории, с общочовешко значение. Разбира се, че това не е повод да се смята, че всеки човек, базирал теорията си на този Принцип, ще сътвори нещо епохално или значимо?!
По-скоро аз  ползвах  този Принцип, за да докажа по косвен начин и чрез визуализация, приложимостта и  функционалността на ББД… Така правейки съпоставка с функционирането на един жив организъм, който е създала Природата, бяха разработени най-вече защитите на Проекта ББД, срещу злоупотреби и провали.
Нали Природата създава най-съвършените системи, защо да не се учим от нея?
В последствие се отказах от този философски начин за представяне и доказване на идеята за ББД (нищо, че идеята бе „копирана” от Природата!) и използвах много по прагматични доводи и разсъждания, с които дори и слабообразован човек, имаш средна интелигентност – може да разбере същината на Проекта ББД и от къде ще се намерят пари за него.

6. Как ще се финансира ББД?
Парите за ББДоход ще се осигурят от косвените данъци, които плащаме…, а това са всички онези пари, които са включени в цената, на ежедневно закупуваните от нас стоки… Тоест за финансовото обезпечаване на ББДохода, ще се ползват събираните от нас пари, на които дори не обръщаме внимание и не знаем, че те са вид налог, който отива директно в държавната хазна!
Накратко казано идеята е следната – събираните косвени данъци, да се връщат директно (пряко) и поравно, към всеки един българин, който знайно или незнайно – всеки ден е данъкоплатец, ако излезе дори и с един хляб в ръка, от магазина!
В момента тези косвени данъци (ДДС и Ациз), се събират и после се преразпределят по усмотрението на управляващите, които трябва да определят, кой беден българин да подпомогнат… Или с други думи казано имаме субективно разпределение на косвените данъци от политиците, които определят бедния с 130 лв., – да го подпомогнат…, и същевременно лишават „богатия” с доход от 132 лв., от финансова помощ! „Велико”, нали? J
Обобщено казано, днес имаме много несправедливо преразпределение на данъците които плащаме ежедневно, а като се има предвид, че доста българи изпаднали в нужда, имат достойнство и не биха се унижили да минат през „9-те адови кръга” на бюрокрация, за да докажат своята бедност – несправедливостта е още по-изразена и брутална!

7. Повечето хора ще кажат, че е прекалено хубаво за да е истина?
Всеки, който прочете непредубедено Проекта ББД и вникне поне малко в него, ще разбере, че тази идея не е приказка, а съвсем реално и изпълнимо нещо…, което е доказано в издадената българска разработка!
Виж сега, колко лесно ще се опитам да опровергая тезата, че пари за ББД нямало!
Еми, вземи всички пари, които сега се дават като социални помощи, на обикновено мързеливи наши сънародници… После закрий това безсмислено социално министерство и всякакви бюрократични негови структури, по цялата страна…
А накрая – вземи тези същите пари и ги изпрати поравно в банковата карта на всички пълнолетни българи, като ББД!
Е…, това е най-опростеното описание на системата, но какво нереално има в нея?
Да казваш, че няма пари за ББД, е все едно да твърдиш, че нямаме социална система, в която се харчат милиарди левове, по преценка на „загрижени” политици, така ли? 🙂

8. Какви са най-големите пречки за въвеждането на ББД?
В Проекта ББД са анализирани едни от най-големите пречки…, но тук ще кажа само една, която се явява навярно главна, към настоящия момент.
Тази основна причина е липса на единно и силно ГО (Гражданско Общество), което да каже категорично „ИСКАМЕ ББД!” и после съответно да стане коректив на политиците, които ще обещаят такъв доход. Коректив в смисъл – да следи стриктно дали политическите обещания се изпълняват, съгласно етапите, описани във Проекта ББД.
Принципно само, чрез подобно единение и целенасоченост, на гражданската мисъл и желания, ще може политиците и икономисти ни, да се активират… и да започнат да действат, служейки на народа си… А не като е сега – политиците ни да се правят на богове, които имат право да определят нивото на бедност и после да разпределят порции, спрямо своите си „точни” сметки и прословутата система: „да нахраним нашия човек (фирма), защото той винаги е по-гладен”!

9. Ще можем ли да се справим правилно със свободата, която ще ни дадене ББД?
Кой как ще използва дадена му свобода, независимост или придобивка…, си е негов проблем и най-вече негова отговорност, не мислиш ли?
Нима някой може насила да застави някой друг – да не пуши, да не злоупотребява алкохол или да не се дрогира? А нима може да се спре някой зависим човек, чрез финансови рестрикции, за да се промени? Може ли да настъпи промяна, без дълбок личен избор за това?
Задавам тези реторични въпроси, защото темата е дълга…, а извода се крие в това, че принципно на всяко полезно нещо, може да му се намери вредно приложение…, но проблема не е в това, а в съзнанието и носенето на отговорност!

10. Критиците на ББД казват, че този проект ще намали мотиваицята за работа и че много хора ще спрат да ходят на работа. Всъщност това води до много интересен въпрос, защо трябва да работим и каква е важната причина да работим, как бихте отговорили вие?
Човека е социално същество, което без комуникация и контакти – обикновено много страда и не може да води пълноценен и щастлив живот! Подобна теза не само науката е доказвала многократно, но сигурно и всеки човек има подобен опит?!
Навярно, основната причина за работа е получаване на доход (пари), но в предходния смисъл, никак не са маловажни и другите причини – социалния живот, новите запознанства, контактите и общуването, които възникват, когато човек ходи на работа…
Всъщност, нима човек не се усъвършенства по този начин, дори и неосъзнато (на подсъзнателно ниво), чрез общуването си с околните?
Отговаряйки си на тези и на много подобни въпроси,  съм убеден, че Природата е гарантирала еволюционното развитие на хората, със стремежа им към блага и придобивки…, но това е много философска тема, която не бих искал да засягам.
Искам да кажа само, че на човек е кодирано да бъде активен, а и доста научни изследвания вече разбиват митове, около това, че ако човек бил задоволен, то той щял само да лежи, да пие и да яде! Примерно в западни анкети и изследвания, само 10% заявяват, че няма да ходят на работа, ако получават такъв безусловен доход…
Същите тези хора (10%) съм сигурен, че ще ходят на работа, ако получават българско ББД, защото с него няма да могат да си зареждат колите, да ходят по ресторанти или да си купуват скъпи парфюми, дрехи и т.н.
По същество, целта на нашия Проект е да даде сигурност и спокойствие на хората, изпаднали в трудни моменти (намалели лични доходи или безработица)…, а не да подсигурява някакъв висок стандарт на живот!
Принципа заложен в Проекта ББД е, че стандарта на живот си го заработва и прави всеки сам, със своя труд, потенциал и личен избор…, а не се подсигурява.

11. Имали държава в света, в която този модел да е приложен?
Не! Няма такава държава за сега…, но се говори за много пилотни проекти, които стартират в различни страни по света! Който го интересува нещо по-конкретно – може да си прочете информация във Интернет.
Може би тук стои въпроса, защо са тези пилотни проекти? От какво се страхуват управляващите по света, за да проучват толкова детайлите нещо, от което има толкова много ползи, за хората?
Навярно имат право да се страхуват западните политици, защото има доста разлика в тяхното разбиране за ББД и нашето, изложено в проекта!
Накратко различието е в това, че те искат да дават и раздават ББД на хората, съгласно някакъв измислен стандарт от тях, който навярно пак някой бого-човек (политик) трябва да изчисли… А пък, ако излязат криви сметките, какво правим? Всичко рухва… и следват големите проблеми! В този смисъл нещата при тях са много несигурни и рискови, защото при минимални пробойни, „кораба” може да потъне лесно…
При нас тези проблеми не са актуални, защото ние искаме само онова ББД, което сме заработили и толкова, колкото сме си платили като данъци!
Е…, може да е малко това ББД, но то има възможност да расте доста…, та не е ли по-добре да заложим на сигурно и после да развием потенциала си като нация? Или може би е по-добре да слушаме още десетилетия ББД-популизъм и политическо надцакване?
Схвана ли разликата?
Нашият проект следва Природните закони, при които става преразпределение (справедлива подялба) на реални и съществуващи блага – толкова колкото сме си изкарали като нация…, а при другите ББД системи, се „пържи рибата”, ама не се знае, дали улова ще стигне тя за всички. С две думи казано, при  тях се иска не само сигурност, достойнство и спокойствие, както е при нас…, но се иска и стандарт! 🙂
Да, ама при стандарт – риска вече е голям!]

12. Как, аз, моите приятели или всеки човек може да помогне за въвеждането на ББД?

Това е много ТРУДЕН въпрос!
През 2013г. , с няколко приятели ни беше обхванал патриотичен ентусиазъм и имахме мащабен проект за популяризиране… В крайна сметка ни удари не само виртуалния негативизъм, но и реалния такъв, когато излязохме на протестите с плакати, за да отговаряме на ББД-въпроси и да раздаваме безплатни книжки.
Дори ни скочиха да ни бият и решиха да ни изгонят от протестите, с идеята – да не мътим мозъците на протестиращите, навярно защото те трябваше само да надуват свирки и да викат – „долу!” и „оставка!”
Това не е упрек към никой, защото хората бяха изнервени и на никой не му се четеше и обсъждаше…  Споменавам тези факти обаче, защото това беше причината да се разформирова просветителската „чета”, а ентусиазма ни, че може да се промени нещо в България за момента, се изпари.
И с такова убеждение останахме, не защото нямаме политици с потенциал да въведат ББД, а защото имаше протестиращо ГО (гражданско общество) и народ, които не знаеха какво искат?! В този смисъл си спомни, колко спасителни проекти имаме само – за мажоритарно гласуване, за пряка демокрация, за забрана на партии и т.н. Като прибавите към това и различните предложения за референдуми и прочие + над 140-те партии, които ни заливаха с всевъзможни благи обещания и добри намерения… и т.н.  В крайна сметка – кашата беше тотална!
Е…, какво излезе след оставката и след проведените избори?
Излезе, както в оная приказка – „събудил се Илия и пак у тия”! J  Едните свалихме, за да дойдат уж по-добрите други…, а в крайна сметка си останаха същите управляващи…
Но виж…, пак повтарям – това не е проблем!
Проблема е, че народа и ГО не може да се обедини около една идея и всъщност излиза, че не знаем какво искаме…, а как тогава политиците да ни служат и да изпълняват, нашата воля?
Проблема е в това, че 25 години все кълвем на една и съща стръв (обещания)…, а в крайна сметка вече и стръв няма на куката, но ние по инерция – пак си кълвем, подтикнати от негативизма и отричането, вместо да искаме нещо конкретно!
Виж сега една „картинка”… Ако всички бяхме казали на протестите – „Стига! Стоп на популизма! Обещайте ни само ББД и само за него говорете, а не ни баламосвайте, че ще сте социални или че ще сте загрижени за нас” и т.н. – дали сега така ще изглеждаха нещата?
Няма значение! „Изпуснахме влака”, както се казва, а сега не се знае кога ще се акумулира подобен силен обществен заряд, който неразумно се пропиля тогава, защото нямаше ГО, а имаше само протестиращо и отричащо общество, което не знаеше какво друго да иска, освен оставка!
Та…, трагична е картинката и затова трудно се дава препоръка или съвет – какво да се прави сега, в момента?! Преди плановете бяха други и се провалиха, а сега трябва да се правят нови планове, но няма вече кой да ги прави!
В момента всички сме „приспани” като общество, с „нови” планове за икономически растеж, усвояване на евро-фондове, топене на безработици и подобни шаблони, които ни се набиват ежедневно в главите!
Да отговоря конкретно на въпроса ти като го разгледам в перспектива…
Навярно е добре да се започне от спиране на негативизма и взаимното отричане!
Това трябва да стане, когато хората започнат да се обединяват около стойностна идея, каквато е ББД и тя да стане единствената, която обществото да коментира.
В този смисъл навярно трябва повече интелигентни хора, да разучат по-подробно българската разработка и да се отдадат на нейната популяризация… И така после около тях да се сформира вече стабилно и позитивно ГО, което да следи и контролира дискусиите около ББД и да подкрепя партии, в чиито програми има заложена конкретно българската разработка за ББДоход, а не общи ББД-приказки, които се тиражират в Интернет…
Така постепенно (след години) Народът ни ще е подготвен и  на избори, подпомогнат от създадените ББД-дискусии…, но хората би трябвало да гласуват спазвайки следните две простички правила:
1-во. Да гласуват само за партия, която е предложила ББДоход,  в програмата си!
2-ро. Да избират само политици, които виждат поне ТРИ положителни качества и достойнства, в своя опонент и неговата програма!
Да! Пътя е доста труден…, но навярно, ако тръгнем по него – така малко, по-малко ще започне да се изчиства негативизма, омразата и взаимното отричане в обществото ни (на всички нива)…, и ще започне да се гради единството, което може вече да ни направи силен народ… и да се възродим като една просперираща нация!
Обобщено казано друже, мога да ти отговоря и с едно изречение: Трябват съвестни, почтени и отговорни Българи, които да искат да променят тази порочна, несправедлива и гнила система, в която живее…, а когато се намерят такива Човеци (Българи!), Духът ще ги научи какво да правят.
Това е!

 

 

Реклами

Едно мнение за “Безусловен Базов Доход – възможната по – добра система

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s