След Webit 2012. Бъдещето е дигитално!

На 14 и 15 юни в бях на Webit 2012. Това е специализирано събитие, което е посветено на дигиталната индустрия и нейното влияние върху бизнеса в България. Ето моите впечатления от него.

Събитието е насочено изцяло към бизнеса и създаването на нови бизнес възможности. Целта е водещи специалисти да споделят своя опит и знания в използването на дигиталните технологии при правенето на бизнес. Патрон на беше Президента на България – Росен Плевнелиев, който откри събитието.

Ако мога с едно изречение да обобщя прогнозите на участниците в Webit 2012 то е, че бъдещето принадлежи на мобилните технологии и че те ще навлязат във всички сфери на живота ни. Web-а постепено си отива и идва времето на мобилните технологии. Web is old – mobile is the new revolution.

Пламен Русев сподели, че вижда само едно бъдеще за България и то е дигитално, свързано изцяло с дигиталните технологии. Той разказа за своята идея за създаване на дигитална платформа за управление на държавата. Дори и за хора, специалисти от бранша тази идея се оказа доста авангардна и трудносмилаема. Което според мене говори колко ограничено мислим за България и колко сме загубили надежда и воля за промяна. Малко като историята за слоновете в цирка, които като малки ги връзвали за колче, което те не са можели да изтръгнат и когато пораснат вече не се опитват да го направят, въпреки че вече са по-силни, просто защото не вярват, че могата да се освободят. Явно и ние сме като слоновете – пораснали, можещи, знаещи, но изгубили надежда, че в България може нещо хубаво да се случи.

Въпреки, че Президентът скоро беше на посещение в Америка и имаше среща със специалисти от водещи IT компании като Google и Microsoft, той не разбра идеята на Пламен и продължи да говори за електронно правителство, което още преди да е въведено, вече е остаряло. Интересно е, че в ЕС няма държава с дигитално правителство и ние можем да сме първите. Освен чисто лидерска позиция ако въведем дигитална платформа, която да осигурява всичките над 200 услуги, които правителството ни предлага бизнеса у нас ще получи много добра възможност за развитие. Първо дигиталната платформа е отворена и всеки може да я доразвива и обогатява чрез мобилни приложения за всичко и второ ние можем да изнасяме и продаваме дигиталното ноу-хау на другите страни. Надявам с, че тепърва ще се говори за тази платформа, защото тя е в плюс на държавата, хората и бизнеса.

Webit 2012 доказа, че дигиталната революция е обхванала дори и България. Дори големите и бавни бизнес мастодонти като финансовия, банковия, застрахователния и автомобилния сектор са започнали да се дигитализират. Някои по-добре, други не толкова добре (все още някои мислят, че флаш банарчетата, които джиткат по екрана са дигитален маркетинг), но важното е че сме в крак със света. Като каза един от презентаторите: „Дигиталният маркетинг е многоканалени маркетинг и влияя на всички други канали. За всеки бизнес по-различен начин, но еднакво значим и ефективен за всички бизнеси“.

Първият ден беше посветен на примери за добър интернет маркетинг, които до покажат, че той работи и да ни вдъхновят. Аз лично мисля, че някои от големите бизнес сектори доста изостават от дигиталната революция и още се мотат и чудят как да действат в тази нова за тях ситуация.

Иимаше доста статиски, в които се показваше, че сме били най-зле от всички в Европа. Въпреки това сме в 10-те страни с най-бърз интернет в света и потребителите на нета унас са 4,5 млн. За справка в Полша са малко повече, а поляците са около 40 млн. души. Тези данни ги цитира Лиляна Голиновска – Фуртак, която е AdWords Стратегически акаунт мениджър, Google за Полша.

Може би трябваше още в началото да кажа, че самия формат беше доста революционен за България. Всеки презентатора имаше от 7 до 10 мин. да изнесе своята презентация. Някои не успяха да се справят нито с времето нито с грабване на вниманието. Още едно доказателство, че лекторството е сериозна работа.

Лично аз очаквах с голям интерес дискусионните панели, защото си мислех че ще има повече споделяне на личен опит в интернет маркетинга и ще се получат полезни дискусии. Но не успяха да се получат както трябва, просто защото повечето наблегнаха на рекламиране на своите фирми, в резултата на което почти не оставаше възможност за въпроси от публиката. А точно това беше идеята.

Първия ден беше много интензивен и наситен с много срещи и презентации. Събитието беше закрито с наградите за маркетинг и технологична ефективност.

Вторият ден беше насочен към предприемачеството и как да стимулираме предприемаческия дух. И тук имаше черни статиски, че у нас броя на предприемачите всяка година намаляма (което от друга гледна точка е добре защото конкуренцията намалява 🙂 ), административните бариери за стартиране на бизнес са едни от най-високите и още много други. Като цяло презентациите по време на втория ден бяха малко по-философски и на мен най-много ми харесаха нещата, които каза Явор Джонев от Сирма Груп. Той сподели личния си опит и каза доста интересни неща, някои от които си ги записах:

„Отличният успех е резултат от ентусиазма“

„Всеки може да достигне до eкспертност в областта, която го вдъхновява“

„Щастието, успеха и парите са следствие от посветеността на цел, коятое по-голяма от нас.“

„Смисълът на живота може да се създава. Той не е даденост. Той е вътре в човека. Да. Можем да променим света. Нека е за добро.“

Ето и неговите основни фактори за успех:

1. Дългосрочни и невъзможни цели
2. Непрекъснато учене
3. Не се отказвайте
4. Защитавайте своите идеи.

Имаше един интересен момент при една от дискусиите, в която Здравко Николов (3DC) каза, че според него няма как в България да се появи следващия Бил Гейтс. Това изказване предизвика доста бурни реакции. Дори Пламен Русев се появи на сцената и разказа доста неща от своя предприемачески път как е започнал като радиоводещ, как също е имал провали и въпреки това е продължил по своя път. Това негово изказване беше доста емоционално и вдъхновяващо.

Бих искал да споделя и рецептdта на Мирослав Янев (MediaPro) за успех:
1. Трябва да обичате това, което правите
2. Трябвада имате страхотен екип.
3. Трябва да сте търпеливи, защото успеха идва бавно.

В заключение моето мнение е, че Webit 2012 предизвика сериозен интерес и повдигна много въпроси относно ефективното адаптиране на българсикя бизнес към дигиталните технологии. Събра на едно място голяма част от важните хората в бранша и доказа, че в България дигиталната индустрия се развива сериозно. Фактът, че такова серизно събитие се случва у нас е доказателство, че има и хубави неща. За мен Webit 2012 е успешно и полезно събитие и дано да стане традиция за дигиталния бранш у нас.

Според мен формата на кратки (7-10 мин) презентации е доста трудна и трябва да се потърси среден вариант между кратките и дълги (45 – 60 мин) презентазии, нещо от рода на 15 – 20 мин. Такава е формата и на TED, такава е и средната продължителност на видеотата в youtube.com.

А относно самите презентации, надявам се да са повече към споделяне на „какво и как“, отколкото на „КОИ сме ние“. Ето един пример Красимира Райчева от VISA разказа, че все повече плащания се правят с мобилните технологии и че в тази посока ще се развиват. Според мен щеше да е много интресно да сподели идеи как и какво различните бизнеси могат да спечелят ако ползват мобилно разплащане и въобще имат ли те безнес преспектива за средните и малки фирми у нас (които са 99,2% от всички фирми в България).

От тук нататък ни предстои още много работа и вярвам, че Webit 2013 ще ни покаже много интересни хора, идеи, опит и възможности. До догодина.

Advertisements

2 thoughts on “След Webit 2012. Бъдещето е дигитално!

  1. thumbs up, изглежда е било доста вдъхновяващо. Особено това ми хареса – “Смисълът на живота може да се създава. Той не е даденост.“ Дори бих го променил на „Смисълът на живота СЕ СЪЗДАВА. Той не е даденост“

  2. Привет Васил,

    Да, вдъхновяващо беше. Това, което на мен ми харесва на подобни събития, че ги няма бариерите на контакт и човек може да се запознае с много хора, които извън залата трудно могат да ни обърнат внимание, защото главите им пушат от задачи и проблеми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s