Един интересен и забавен начин да разпространим идеите си

Добрият специалист по маркетинг винаги е с една стъпка пред своите конкуренти и измисля нови начини как да каже това, което иска на клиентите си.

Всеки, който се занимава с маркетинг, без значение дали е с голям или малък бюджет се стреми да разпространи идеите, които стоят зад определана фирма, марка или подоукт. Най-често тези идеи се разпространяват чрез реклама – ТВ, печатна, радио, външна, интернет и т.н. Всеки вид реклама си има своите предимства и недостатъци. Основния недостатък на посочените реклами, е че са статични и може да ги видим на точно определено място, например само по телевизията, само в определено списание или на определен билборд. Това много ограничава хората, които ще видят нашето съобщение.

Представете си подвижна реклама, която се движи и потребителите може да я видят докато пътуват в автобуса, докато са в бара и пият бира, докато се разхождат в парка, докато са на кино или на семинар, докато чакат на опашка в магазина и т.н. и т.н.. Ще кажете, това е невъзможно, тоя се побърка :). Не, още…не съм :). Наистина е възможно. Дори не е никак скъпа тази реклама.

Това е реклама чрез уникални фланелки или тениски. Помислете каква е идеята, която искате да разпространите или съобщението, което искате да запомнят вашите потребители. След което измислете интересен и забавен начина как да представите своите идеи и да напишете своето съобщение върху тениска.

Тук няма ограничения. Можем да избираме между всички видове цветове на тениски, всякакви шрифтове, символи, образи и всякакви други визуални средства, които биха ни помогнали да разпространяним идеите си. Може да използваме хумор, драма, едноцветни или много цветни образи, познати реплики от известни филми, песни, книги, част от вицове, диалектни фрази, и т.н. Просто трябва да измислим готини, интересни, забавни и творчески графични елементи, които да представят нашите идеи и да ги отпечатаме на тениски. Важно е съобщението, което искаме да предадем на своите клиенти да е разбираемо, да се свързва с нашата фирма и да отговоря на философията на компанията.

След това трябва да раздадем тези тениски. Започваме от хората, които рабоят във фирмата. Важно е и те да участват в дизайна за да ги носят после с желание и удоволствие. Може да продължим с най-редовните ни клиенит, партньори, фенове които ни следят в социалните мрежи и други хора, които ни се кефят и ни подкрепят. Мисля, си че ще е добре да раздадем например по 6 фланелки на 6 свои приятели и да ги помоилм да дадат 5 от тях на други свои приятели, които ние не познаваме. Така ще стигнем до хора, с които не общуваме и физически нямаме досег.

Всички тези хора, които ще носят нашите фланелки с нашите послания ще са подвижната ни реклама. Представете си колко много хора ще видят нашите послания и идеи и то с минимални усилия и ресурси. Само едно нещо е необходимо за да ги носят. Да са готини и интересни. Тук е вече тънкия момент как ще ги измислим. Но, мисля, че ако има желание ще се появят и идеите.

Хубаво би било на определен период от време да правим нови фланелки с нови послания, нов дизайн, да казваме и показваме нови неща. Дори може да ги продаваме на фенове и последователи и ще изкараме пари поне за следващите фланелки. Идета тук не е да е тениска като тези, които политичесикте партии раздадат – най-често в цвета на партията и някакаво тъпо изречение. И като я изпереш, тя или се свива и ли се отпуста толкова много, че и в двава случая не става за носене. Материята трябва да е качествена, печата също, а идеята – най-вече. Иначе няма как да очакваме хората да я носят и да отговарят на свои познати каква е тази фланелка, от къде я имат и каква е тази фирма и могат ли и те да си вземат подобна.

Според мен това е много интересен и забавен начин да разпространиш идеите си.

Експериментирайте и се забавлявайте.

5 thoughts on “Един интересен и забавен начин да разпространим идеите си

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s