Шпионски техники

Или как да проучваме клиентите си.

Благодарение на интернет и голямана популярност на социалните мрежи вече е много по-лесно да проучим определен клиент.

Представете си, че получавате запитване по e-mail. Имате името на потенциалния клиент, e-mail адреса и кратка информация, в която той иска оферта за продуктите или услугите, които предлагате, но без телефонен номер. Тази информация е крайно недостатъчна. За да можем да направим специално за този клиент предложение са ни е нужни много повече данни. Как да си набавим необходимата информация?

1. Като напишем името или e-maill адреса му в google и да проучим резултатите. Така ще разберем къде работи в момента, преди къде е работил, имал ли е изяви по медиите, какво се случва около него в момента, скандали, лоша или позитивна репутация и др. Google ще ни разкрие предимно формална информация за него.

2. Като пейстним (paste) името и пощенския му адрес във всички социални мрежи, в които имаме профили. По този начин ще научим неформална информация за нашия потенциален клиент (стига да има профил) – каква музика харесва, какви книги чете, какви филми харесва, образование, семейно положение, какви марки харесва, какви медии следи, занимания и интереси, политически и религиозни възгледи, какви фен страници харесва, по какви теми коментира, къде живее, какви събития обича да посещава, кои са неговите приятели и най-вече ще видим как изглежда и ще разгледаме негови снимки.

Като се замислим тази информация винаги е била цел на всеки сериозен маркетолог. За да се сдобием с нея досега винаги е било много трудно и е струвало скъпо. Но сега със социалинте мрежи цялата тази информация е лесно достъпна. И ни очаква да я съберем и използваме по-най-добрия начин.

Много хора се притесняват за начина, по който се използва тази информация и това е едни от най-сериозните проблеми на социалните мрежи. Аз вярвам, че ако се спазва личното пространство на всеки и се спре с маркетинга на прекъсването и се заложим на общуването като маркетинг стратегия тогава по-голямата част от притесненията на хората ще отпаднат. А дали ще стане? Да ще стане, защото маркетинга на пекъсването вече не работи и ако искаме да сме успешни трябва да се откажем от него.

От нас зависи да ползваме отговорно информацията в социалните мрежи и да не навлизаме без разрешения в личното пространство на хората.

5 thoughts on “Шпионски техники

  1. Благодаря Тишо,

   Да за малкия бизнес мислех и най-ефективно би било за нишови продуктии услуги.

   От личен опит мога да потвърдя, че се събира доста полезна информация.

 1. Шпионството си е приятна част от маркетинга. Интернет го прави бързо и евтино. Шпионирайте не само потенциалните клиенти, а и конкурентите. Изобщо, spy без край 🙂

  1. Някои хора смятат подобни техники за неморални или неетични.

   Аз смятам, че подобни техники са нормална част от маркетинга и без тях ще сме коне с капаци.

 2. Нищо неморалното няма в това да видиш информация, която така или иначе е достъна онлайн? Информацията е сила. Би било глупаво и дори обидно да отидеш на среща с потенциален клиент и да не си го проучил, като в резултат му предложиш услуги, които той ползва успешно или го посъветваш за разрешаване на проблеми, които той отдавна е решил.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s