Къде рекламират вашите конкуренти?

Не ги копирайте, а бъдете различни.

Във всеки бизнес има медии, в които всички от бранша искат да рекламира в тях. Да, те са най-пополярните и се ползват с най-голямо доверие сред читателите, но ако вашите конкуренти рекламират в тези медии дали това е най-правилното решение и за вас?

Според мен не трябва да копираме своите конкуренти, а да открием други медии, канали и начини да рекламираме където те не присъстват.

Когато решим да разпространим идеите си чрез най-масово използваните от нашите конкуренти медии ставаме свидетели на пренасищане на вниманието на потенциалните потребители. След първите няколко реклами хората стават безразлични към поредната реклама на фирма от бранша и не забелязват нашите послания. В този случай трябва да положим много, ама наистина много повече усилията за да стане „видима“ нашата реклама. На хората им омръзва да ми се рекламира едно и също нещо, дори и то да е по различни начини.

Става нещо подобно когато трябва да отговорим на въпрос, който има много отговори. След 5 или 6-я отговор ни дотяга да четем по-нататък и обикновенно избираме някой от първите отговори. Така се случва и когато дадена медия или канал са пренаситени с реклами на наши конкуренти. Потенциалните клиенти избират някои от първите предложения и нашите усилия остават незабелязани. А като нов играч на сцената е трудно да се преборим поне в началото за най-добрите места, просто защото те са заети от други наши конкуренти, които вече са изградили близки отношения с дадената медия.

Има и друг недостатък. Кокато нашите реклами са до тези на най-добрите в бранша вероятността да ни забележат и да ни изберат е най-малка, особено ако сме нова фирма. Добре е да се стремим потенциалните ни клиенти да не ни сравняват с големите в бранша, защото винаги ще бъдем в очите им тяхно копие. Трябва да изградим своя визия и образ. А това става трудно ако рекламирам там където рекламират и нашите основни конкуренти.

Един от лесните начини да се откроим от останалите конкуренти е да рекламирам в медии, където те не присъстват.

Първо по този начин вие ще стме единствената фирма от нашия бранш, която разпространява идеите си в тази медия и ще получим цялото внимание на потенциалните си клиенти. Второ: Няма как да ни сравняват с другите от бранша, просто защото те не присъстват там. Това е сериозно предимство, не го подминавайте с лека ръка. Разходите ща са по-ниски отколкото в най-популярнете медии. Понякота е мнго добре да заложим на различен и нетрационен имидж спрямо нашите конкуренти, защото така ще се отличим. Присъствието в различни медии от тези, в които присъстват нашите конкуренти е лесен начин да изградим своя визия и образ. Може да разчитаме и на допълнителни бонуси от издателите на медията, защото те ще се опитват да привлекат рекламодатели като нас и ще ви направят примамливи оферти.

Как да отрием медии, в които нашите конкуренти не присъстват? Не забравяйте, че в маркетинга няма, няма.. и бъдете като златотърсачи за да откриете други възможности, чрез които да разпространите идеите си за своите продукти и услуги. Трябва само неперкъснато да ги търсим, да експериментираме и резултатите няма да закъснеят. Бъдете различни и не копирайте конкурентите си.

Advertisements

4 thoughts on “Къде рекламират вашите конкуренти?

  1. Наблюдаваме тоталната липса на корпоративна култура и проблеми с идентичността на компаниите. Според мен проблемни са посредствените комуникатори, които страдат от недостиг на опит и въображение.

    1. Привет Красимир,

      Благодаря за коментара.

      Според мен голяма част от проблема, е че правилата за маркетинг и ПР както казва дейвид Миърман Скот се промениха радикално, а повечето фирми продължават да действат по старите правила. Копи и пейст на неща, които до сега са правили не действат вече в нета. Необходимо е повече лично отношение, познаване на новите технологии и най-важното насочване на микрофона и камерата към нашите потребители. А голяма част от фирмите не искат да да се променят и това води до порблемите, които ти посочи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s