QR код и как да го използваме за маркетинг

Чували ли сте за технологията QR код? Тя ни дава нови възможности за маркетинг. Ето повече информация.

QR код (съкращение от Quick Response/Бърз отговор) е специфичен двумерен баркод, разпознаваем от специални QR четци за камери на мобилни телефони. Баркодът се състои от черни модули, подредени в квадратен шаблон върху бял фон. Информацията в него може да бъде текстова, URL или друга. Измислен е от подразделението на Toyota, Denso-Wave през 1994 и с навлизането на смартфоните придобива все по-голяма популярност.

Основната идея, е че с него се кодира определена информация и чрез сканиране със смартфон можем да достигнем много бързо до нея. Като цяло ни дава възможност когато сме off-line да достигаме до конкретна информация, която ни интересува и която се намира във виртуалното пространство.

Как действа? Сканираме (снимаме) със смартфон QR кода и попадаме на предварително подготвена страница, където намираме информацията, която е кодирана.

Има много сайтове (безплатни) от където може да получите такъв код. Ето два такива сайта:
qrcode.kaywa.com – информацията, която се кодира е текст, линк, номер и SMS.
zxing.appspot.com– може да се кодира и допълнителна информация.

Доста са и сайтовете, от които може да се свали приложеине за четене на QR кодове. Ето един: reader.kaywa.com

В QR кода, който е като снимка за тази публикация е кодиран линка към моя блог.

Определено QR кода е интересна технология, но как може да я използваме за маркетинг? Приложенията в маркетинга основно са в две насоки:

1. Като възможност за получаване на допълнителна информация за определен продукт или услуга. Например, купуваме си бутилка мартини и на етикета има QR код, който е линк към сайта или блога на марката, където има рецепти за коктейли с мартини. Или пък си купуваме инструмент и на етикета има код, който води към страница с инструкции за работа, съвети, приложения и други интересни трикове за работа с този инструмент.

Чрез QR кода може да предоставяме допълнителна и свързваща информация на своите потребители за продуктите, които продаваме. Хубавото, е че когато потребителя умува дали да купи продукта или вече го е купил той се интересува от допълнителна информация за него и тя ще окаже влияние върху решението за покупка или върху удоволетворението от неговата употребата. Това е момента да предоставим нещо повече от конкурентите на нашите клиенти. Кода може да води към видео или друга информация, която да има за цел да обясни предимствата и ползите на конкретния продукт и да убеди клиента да си го купи..

2. Като средство за on-line продажби, но направени off-line. Например, четем си любимото списание или вестник и виждаме страхотна реклама на продукт и отдолу има QR код с кратък текст: „Сканирай и купи сега с 10% отстъпка“. Като кода е линк към страницата на фирмата за on-line поръчки, където се регистрира самата поръчка. Чрез QR технологията може да направим статистика до колко ефективна е рекламата в списания или вестници и дали тя води до продажби.

Може да се пробва и с плакати или други печатни материали разлепени по улиците, стени, огради, спирки, в метрото, различни стелажи и т.н., на които има QR код, който да ни приканва или да направим покупка на определен продукт или ни предоставя допълнителна информация за него.

Още едно предимство, с този код много лесно можем да проследяваме възвръщаемостта от определени маркетинг кампании, като следим колко човека са сканирали кода и са направили желаното от нас действие.

Всеки според бюджета, целите и въображението може да експериментра и да поставя този код върху фланелки, визитки, брошури, рекламни материали и сувенири и т.н. Например, може да продаваме продукти в малък магазин без да поддържаме наличности, а само с мостри. Пробваш продукта, харесваш го, сканираш кода, купуваш го on-line и като част от услугата го получаваш с отстъпка и безплатна досатавка до вкъщи.

Маркетинг кампаниите винаги се опитват да предизвикат емоции в клиента, които да го накарат да пожелае продукта. С QR кода емоциите, които предизвикат нашите реклами много лесно и веднага могат да се превърнат в реални продажби. Така се решава един от важните проблеми на маркетинга- предизвикваш емоции с определена реклама, но в този момент клиента не може да извърши покупката и това е пропуснат шанс от нереализирана продажба. Сега вече няма да изтърваме момента..

Като порових за повече инфо за QR кода попаднах на блог направен изцяло с QR Code – всяка статия е код – сканираш и четеш ;).

Ако имате други идеи да за изплзването на QR кода ще се радвам да ги споделите.

Advertisements

10 thoughts on “QR код и как да го използваме за маркетинг

 1. Е, както винаги си в челните редици, поздравления! Следващата стъпка ще бъде с трансфер на мисли и идеи без среда, не от уста на уста, а от глава на глава 🙂 Извън шегата, скоро видях български визитни картички, „надписана“ с едно лого и данни в QR код. Страшно впечатляващо е.

 2. Благодаря 🙂

  И аз видях такива визитки.

  Дори Първа инвестиционна банка прeдлагат телефонно банкиране с QR код.

  На семинара Маркетинг с нулев бюджет имаше бонбони с такива кодове за да си видиш късметчето.

  Идеята ти с мислите може сега да изглежда невероятна, но кой знае след време какво може да се случи.

 3. Чефо, ето още нещо по темата:

  Не е много ново, но предполагам, че има твои читатели, които все още не са го гледали.

 4. Да, това видео е доста добър пример за маркетинг с QR код.

  Благодаря, Ники

  Ето и още един друг интересен пример с приложение на кода във ферма за крави:

 5. Благодаря за полезната информация. В момента правя проучване по темата за моя сайт и ще включа част от вашите идеи. Всеки, който се интересува от темата нека погледне и http://agv-vip.services/qr-codes/ , където ще очаквам и коментари и оценка на предоставената информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s