Разговор с Майк Рам за Планирането на проекти

Сигурно и вие като мен имате определени идеи и проекти, които планирате и мечтаете да осъществите. Има една поговорка, че няма нищо по – лошо от лошо реализирана добра идея. За да не се случи това и за да не се превърнат мечтите ни в кошмар е необходимо да знаем как да планираме своя проект. Майк Рам точния човек, който може да ни помогне в тази насока. Той е консултант и трейнър по управление на проекти и организира практически семинар “Планиране на проекти” на 12.07.2011 г.

Аз от доста време се интересувам от това как правилно да планирам и осъществя определен проект. Интересът ми е свързан както със служебните ангажименти във фирмата, в която работя, така и лично, защото имам различни идеи, които се надявам да видят някога бял свят. Точно затова поканих Майк за едно интервю за да ни запознае със семинара, който организира и какво ще научим от него. Вярвам, че ще ви е полезна информацията за семинара, защото всяка маркетингова кампания си е нов проект и за да сме успешни в своята професия трябва да знаем как да планираме.

1. Първо би ли представил накратко самия семинар“ Планиране на проекти”.

– Семинарът представя накратко смисъла на планирането като важна част от проектната работа и основните дейности, които трябва да се извършат, за да създадем успешен и изпълним план. След това всички знания ще ги упражним в няколко практически задачи около два примерни проекта, така че участниците да могат да усетят нещата „с ръцете си”.

2. За кога е предназначен семинара.

– Семинарът е предназначен за всички, които работят по проекти. Всички специалисти препоръчват плановете да се изготвят от онези, които ще ги изпълняват, така че на практика всеки, които работи по проект, трябва да умее и да планира.

3. Какво ще научим от семинара.

– Това, което отличава моите семинари от други подобни обучения е, че предлагам много примери от богатия ми опит, а в практическите упражнения участниците ще научат кога, как и с кои фактори да се съобразяват при изработването на плана и ще могат да усетят тънкостите на оптимизирането на графика.

4. За планиране на какви проекти ще говориш.

– Планирането е дейност, която е нужна във всички видове проекти. Теоретичната част е универсална и приложима навсякъде, а единия от примерните проекти е за изграждането на един бизнес уеб сайт. Вторият примерен проект ще бъде изненада :).

5. Всеки има мечта или проект, които си мечтае да реализира, кое е основното, което трябва да знаем преди да започнем с планирането на проект.

– За мен основното е човек да има ясна цел. Проектът сам по себе си е начин за постигане на целта. Когато имаме ясна цел и започнем да я разбиваме на стъпки, така се получава и планът на проекта по един съвсем естествен начин.

6. Кои са основните причини за провала при реализиране на определен проект.

– Причините могат да бъдат много и най-различни: неясна цел, лоша комуникация между възложителя и изпълнителя или вътре в проектния екип, слаба подкрепа от страна на висшия мениджмънт в компанията, лошо планиране, лошо управление на рисковете и пр.

7. Може би най-голямата спънка за всеки е как да намери пари за реализация на своя проект. Какъв е твоя съвет?

– Както казах, важна е целта, която искаме да постигнем. Ако имаме ясна цел и продуктът, който искаме да разработим, може да доведе до постигане на положителен бизнес ефект, един добре изработен бизнес план (което е различно от проектен план) може да спечели потенциалните инвеститори да заложат на нашия проект.

8. Постоянно четем за нискобюджетни проекти в чужбина, които са много успешни, според теб кое прави един проект успешен?

– Постигането на бизнес целите. Това е най-важното. Ако сме си поставили цел, която решава даден бизнес проблем (повишава приходите или намалява разходите) и измислим проектно решение, което я постига, то можем да постигнем успех и без да е необходимо да влагаме много пари.

9. Възможно ли е в България да реализираме проект, от който да забогатеем?

– Вярвам, че е възможно. Тук отново искам да подчертая, че проектът е временна работа по дефиниция, чиято цел е произвеждането на определен продукт или услуга. Ако след това успеем да изградим бизнес, който да продава този продукт или услуга – няма проблеми да станем успешни предприемачи.

10. Според теб възможно ли е да работим стандартна работа и в свободното време да реализираме свой проект, който след време да ни направи финансово независими?

– Да, но в този случай изкушението да отложиш работата по проекта си за друг път, да те домързи, е много голямо. За да постигне успех, човек трябва да следва неотклонно целта си и да бъде упорит и постоянен в работата си.

11. Последно кажи, защо да посетим семинар“ Планиране на проекти”.

– Ще бъде полезно, интересно и забавно. Обещавам :).

11. Последно кажи, защо да посетим семинар“ Планиране на проекти”.

– Ще бъде полезно, интересно и забавно. Обещавам :).

Майк Рам е един от най-активните блогъри в България и повече за него може да научите от личния му блог.

Ако търсите начин да подобрите точността и изпълнимостта на своите планове семинара „Планиране на проекти” е точно за вас! Той ще се проведе на 12.07.2011 г. от 13:30 часа в Зала 73 в София. Повече информация за семинара и за регистрация за участие може да откриете от сайта rammsoft.com

5 мнения за “Разговор с Майк Рам за Планирането на проекти

  1. Доста интересно интервю се е получило. Макар да знам за какво ще става въпрос в семинара за управление на проект, ми беше интересно да прочета това. Поздравления!

  2. Привет Мая,

    Добре дошла в блога и благодаря за коментара.

    Приятно ми е да чуя, че се е получило интересно интервюто. Дано да е също така и за други хора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s