10 правила за успешен онлайн маркетинг

Включвам се със закъснение в предизвикателството: „10 правила за онлайн поведение“ на Пламен. До мен играта достигна след покана от Поли, за което много и благодаря. Решх да променя заглавието и го замених с 10 правила за успешен онлайн маркетинг.

Ето и моите 10 правила за успешен интернет маркетинг.

Първо искам да уточня нещо много важно според мен относно маркетинга в интернет. Ще го изразя с един цитат, който прочетох в блога на Пламен: „Интернет не е канал, той е среда“. Това трябва да се осъзнае още преди да започнем да мислим за онлайн маркетнг.

1. Направете си фирмен блог

Според мен това е най-важното правило и от него трябва да се тръгне. Защо ли? Защото фирмения блог е вашата собствена медия. Аз съм писал статия по темата, ето линк за повече инфо. Тук само ще посоча само, че благодарение на блога ще имате неограничени възможности да разпространите идеите си до целевите си клиенти. Ще може да кажете абсолютно всичко, което искате, а най-важното е че вашите клиенти ще могат лесно да го чуят.

2. Бъдете смели

Бъдете смели и се решете да популяризирате вашите идеи в нета. Винаги ще има хора, които ще ви критикуват, че правите грешки, че темите не са интересни, че не знаете достатъчно много по темата, че се мислите за много велик и какво ли още не. Преодолейте го. За да правите онлайн маркетинг трябва да съберете смелост и да се покажете пред света и да сте готови за атаки, понякога и под кръста. Една поговорка: Никой не хвърля камъни по ялово дърво…Така, че смело напред ако ви нападат то е защото ги е страх от вас.

3. Бъдете отворени

Общувайте с потенциалните си клиенти и всички пряко и не пряко заинтересовани от вашите идеи. Никога не се знае откъде ще изкочи заека. Пример: благодарение на интервю в Маркетинг Буркан ми предложиха да участвам в рубриката: Мениджъри в действие на в. Капитал. Каква по-добра възможност па популяризирам това, което правя. Не съм имал такава цел, но се получи. Така, че бъдете активни в общуването в интернет.

4. Експериментирайте

Мислете непрекъснато и постоянно как да разпространите вашите идеи и как да достигнето до клиентите си. Бъдете интересни, готини и забавни, но най-важното БЪДЕТЕ ПОЛЕЗНИ на клинетите си. Опитвайте нови неща и не се страхувайте да експериментирате. Пробвайте и следете кое води до резултат и кое не. Продължавайте да правите успешните неща и търсете нови начини да сте успешни.

5. Оптимизацията е много важна

На SEO конференцията един от лекторите каза, че SEO е първо маркетинг и след това всичко останало. Всички публикации в нета са пишат за да могат нашите клиенти да ги прочетат и целта на оптимизацията е тази информация да се открива бързо и лесно. Дали ще се използва SEO специалист или ще разчитаме на своите усилия е въпрос, който всеки трябва да вземе. Благодарение на SEO маркетинговите ни усилия са видими и достъпни за нашите клиенти.

6. Учете се от другите

Следете какво правят лидерите от други браншове и се учете от тях. Помислете как може да се поучите от техния опит и как може да адаптирате техните методи конкретно за вашия бранш.

7. Покажете кои сте

Според мен е важно когато се прави интернет маркетинг да застанем ясно и открито зад това, което правим с името си. Покажете кои сте и с какво се занимавате. Не може да търсим личен контакт с клиентите и да се опитваме да изградим доверие в тях без да покажем себе си. Направете контакта с вас лесен. Аз вярвам, че личният имидж трябва да се обвърже с бранда. Причината:

„Хората купуват Вас, Вашето име и Вашата репутация преди да направят избора дали да купят Вашата компания, продуктите или услугите, които продавате. Ето защо е толкова важо да добавите допълнителна стойност към своя имидж.” Скот Гинсберг (Мake a Name for Yourself).

8. Големият пробив идва с постоянство

В интернет маркетинга е важно постоянството. Когато сме постоянни в разпространяването на своите идеи се получава натрупване и нещата се развиват лавинообразно. Не очаквайте големия пробив дадойде бързо, а и влагането на много пари също не гарантира по-бързото му достигане. Идеите в нета се разпространяват чрез общуване и разказване на истории от човек на човек. Доверието на клиента се печели трудно, но пък когато го спечелим „добрите вести се разпространяват бързо“. Мислете и действайте както в поговорката „капка по капка вир става“.

9. Следете блоговете по маркетинг

Въпреки, че вече има книги за интернет маркетинга най-бързо може да се информирате за нови идеи и нови открития от блоговете. Следете ги, ще научите страхотни неща.

10. Не забравяйте конкурентите.

В нета е лесно да се проучат и проследят конкурентите, но трябва да го правите постоянно. Дръжте ги под око.

Бих искал да отправя покана към Анастас Мавродиев и Василена да споделят своите 10 правила за интернет маркетинг.

17 thoughts on “10 правила за успешен онлайн маркетинг

 1. Страхотни съвети, имах нужда от тях! Дано по-малко хора да се възползваме от тях, за да има по голям ефект за тези от нас, които сме ги прочели, шегувам се! Страхотна статия, Браво!

 2. Благодаря ти, Стефане, за това, че пое и предаде щафетата. Твоята гледна точка е винаги интересна, уникална и удивително практична!

 3. Поздрави и от мен. Аз също споделям твоите златни правила за маркетинг и комуникация. Много полезна статия. Ще ми се да прочета малко информация относно SEO. Някаква идея? 😉

  1. Ето това е блога на един от най-доказаните специалисти за SEO. В неговия блог има линкове към други чуждестранни и български блогове на същата тема.

   http://oggin.net/

   Следи този блог, има много полезни неща.

  1. Привет Гани,

   Добре дошла в блога.

   Радвам се, че тихаресва статията.

   „…личният имидж трябва да се обвърже с бранда. “ – почти всички велики марки са обвързани с опеделена харизматична личност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s