Лидерът без титла

Старото лидерство е мъртво. Много от най-известните организации на света днес се провалиха, а някои от най-уважавините ни лидери загубиха облика си. Глобалната икономика се трансформира, а с помощта на новите медии като Twitter и YouTube, всеки вече може да събере последователи и да бъде лидер.

Прекрачихме прага на време, което аз наричам Десетилетие на лидерството. Лидерството се демократизира. Не казвам, че нямаме вече нужда от титли и хора с визия по върховете на организациите ни, които да менажират екипите и да поемат отговорност за големия кораб. Това, което предлагам на вниманието ви, е, че днес работим и жвеем в свят, в който лидерството не е преимущество единствено на директорите. То е нещо, което всеки трябва да прави, за да помогне на организацията си да успее в този период на драматична промяна.

Затова споделям с вас 9-те мъдри хода, които можете да разиграете още днес, за да повлияете положително на играта и да създадете изключителни резултати.

1. Помни, че не ти трябва титла, за да бъдеш лидер.

Лидерството има малко общо с престижа на титлата ти и много общо с дълбочината на твоята отдаденост към това, което правиш. Виждал съм обикновени работници, таксиметрови шофьори и майстори на килими да вършат работата си така, както Пикасо е рисувал. Лидерството всъщност няма нищо общо с авторитета на титлата пред името ти. То е изборът, който правиш всеки ден – да дадеш най-доброто от себе си в това, което правиш, независимо в коя част на игрището се намираш.

2. Издигни се над съзнанието на жертвата и бъди истински лидер.

Нито една велика кариера, бизнес и живот не са били създадени от извинения и оправдания. Прекалено много хора си играят на жертва в работата си. Обвиняват шефа си, икономиката, конкуренцията или дори времето навън за посредствените си резултати. Лидерите без титла са много различни от това. Те разбират, че имат истинска сила. Тя може да не е силата на титлите като изпълнителен директор или вице-президент. Но те познават силата си. И това е силата да виждаш възможностите, вместо проблемите. Това е силата да предизвикаш положителна промяна. Това е силата да вдъхнеш кураж на всеки в отбора ти. Това е силата да се превърнеш в човека, който винаги си искал да бъдеш.

3. Развивай се или се откажи.

Да си лидер без титла означава всичко, до което се докоснеш, да става по-добро, отколкото е било преди това. Посредствеността се появява, когато хората отказват да се променят и да станат по-добри във всичко, което правят. Вижте какво се случи с толкова много автомобилни компании, защото се отказаха да подобряват това, което правят. Конкуренцията ги изяде за закуска и ги извади от бизнеса. Най-добрте лидери и най-добрите начинания винаги са пропити от глада за подобрение. Развитието и промяната са толкова фундаментална част от културата на истинския лидер, че той не може да съществува по друг начин. И това е, което правитакива хора велики.

4. Бъди творец на стойност, вместо параноик, който само си гледа часовника.

Успехът идва от стойността, която създаваш, а не от заетостта, която демонстрираш. Какъв е смисълът да си много зает с погрешните неща? Лидерството е и способност да се фокусираш. Да повериш вниманието си на по-малкото, но по-умни и ценни неща, онези – които създават стойност за съотборниците ти, за клиентите ти и за света като цяло.

5. Постави хората на първо място.
„Бизнесът на бизнеса са хората” казва създателят на Southwest Airlines Хърб Келехер. Имаме тонове технологии, но все по-малко човечност. Нека помним, че хората правят бизнес само с хора, които харесват, на които имат доверие и които уважават. Един от клиентите, с които работим по развитие на лидерските им практики, са RIM. Да, те са бързо развиваща се компания за технологични иновации. Но те също така разбират, че отличните им резултати се дължат на хората, които играят играта с отличие. Така че, изградете силен екип. Срещайте се с клиентите си. Задълбочете междуличностите човешки отношения и връзки. Отнасяйте се към другите с уважение. И винаги поставяйте хората на първо място.

6. Помни, че трудните времена градят силни лидери.
Погледнете всеки изключителен лидер и ще забележите, че те са се проявили най-силно в лидерството си по време на криза, не по време на спокойствие. Да си лидер без титла означава да си постоянно на лов за възможности, вместо да се тревожиш за бедствията. Във всяко отдръпване се крият семената на голяма възможност. Компании като Apple, Google и Amazon са номер едно днес, защото хората, които с ги градили, са успели да превърнат трудните моменти в брилиантни победи. И защото хората им не са се предали, когато са били изправени пред трудности.

7. Отиди отвъд границите си.
Колкото повече играеш на ръба на ограниченията си и поемаш интелигентни рискове, толкова повече ще се разширяват границите ти. Колкото по-често излизаш от комфортната си зона, толкова по-широка ще става тази комфортна зона. Всеки ден прави нещата, които знаеш, че трябва да направиш, но те плашат по някакъв начин. Така се расте, така се гради лидерската способност у човека и така се раждат най-добрите лидери. Най-несигурното нещо на света е да останеш в онова място, което аз наричам „Безопасния подслон на познатото”. Това е просто илюзия, която е банкрутирала прекалено много бизнеси и е пречупила прекалено много човешки същества.

8. Поведи първо себе си.
Как ще водиш другите, ако първо не си направил каквото е нужно, за да поведеш себе си? Опознай ценностите си. Помисли как искаш живота ти да допринася за хората и за света. Бъди физически, умствено и емоционално силен. И изгради добро отношение с хората в живота ти. Какъв е смисълът да бъдеш супер успешен, ако си останеш сам?

9. Остави наследство.
Успехът е хубаво нещо. Значимостта е дори още по-хубава. Но печалбите и признанието, и добрата работа имат нужда от мисия. И дори по-важно от това е какво даваш на хората и какво оставяш след себе си. Както пиша и в книгата си „Лидери без титла”, „дори и най-дългият живот е много кратък. И всичко, което остава, когато стигнеш до последния си ден на тази земя, е разликата, която си направил в живота на хората и помощта, която си им оказал.” Така че, когато се превръщаш в лидер без титла и тръгнеш по пътя към най-доброто, на което си способен, остани фокусиран върху стойността, която добавяш в живота на хората. Нека приносът ти бъди изключителен!

Тази статия е от нюзлетъра на Робин Шарма и е преведена от Димитър Божанов ( със съкращения). От неговия сайт аз попаднах на нея, много ми хареса и реших да я публикувам в моя блог. Тези 9 съвета са част от последната книга на Робин Шарма: „Лидерът, който нямаше титла: Модерна история за истинския успех в бизнеса и живота”. Според мен този начин на мислене е страхотно мотивиращ и ако действаме според него всеки от нас може да реализира своите идеи и мечти.

Димитър Божанов е много интересен човек и той стои зад идеята да се преведе филма The Secret (Тайната) на български. Той е основател на Leaders Rules. Това е българска компания за мотивационни семинари, персонални обучения и корпоративни тренинги. Основана е през 2009 година. Целта на Leaders Rules е да помогне на колкото се може повече хора да преоткрият лидера в себе си и да постигнат изключителни резултати в личния си жвот, в кариерата и бизнеса си. Благодаря на Димитър за възможноста да публикувам тази статия.

* Робин Шарма е един от най-уважаваните на планетата днес експерти по лидерство. Сред клиентите му са Microsoft, GE, NIKE, FedEx, Yale University и IBM. Книгите му „Монахът, който продаде своето Ферари” и „Пътеводител към величието” са продадени в десетки милиони екземпляри в повече от 60 държави. Най-новата му творба се казва „Лидерът, който нямаше титла: Модерна история за истинския успех в бизнеса и живота”. Блогът на Робин е на адрес www.RobinSharma.com.

Advertisements

5 thoughts on “Лидерът без титла

  1. Привет Лидия,

    Аз скоро я прочетох и съм много вдъхновен от нея и съм решил да напиша отделна публикация за нея. Книгата е наистина страхотно вдъхновяваща.

    Радвам се, че и на теб ти харесва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s